петък, 4 октомври 2019 г.

Спагети с доматен сос и месо

спагети

Предисловие

Представям ви кулинарна рецепта за съвършени спагети със свинско месо и доматен сос. Това е моя авторска рецепта, измислена преди 5 години.  Усъвършенствах я дълго, докато получа изискан вкус. Така приготвени спагетите са перфектни. По-вкусно да се приготвят спагети е невъзможно.
Предимствата на тази рецепта са ниската себестойност и уникалния вкус.

Нужни продукти за 5 порции:

  1. Спагети -1 пакет.
  2. Свинско месо - 150гр.
  3. Домати - 500г.
  4. Доматено пюре - 2 лъжици.
  5. Черен пипер на зърна - 7-8 зърна.
  6. Чесън - 4 скилидки.
  7. Дафинов лист - 1 бр.
  8. Олио - 3-4 супени лъжици.
  9. Сол на вкус.
  10. Чубрица - 2 щипки.
  11. Майонеза  или друг сос (по желание).
  12. Магданоз - за поръсване (по желание).

Приготвяне:

Първо приготвяме соса за спагетите. 

Нарязваме месото на ситно. Както е показано на снимката. 
свинско месо
Нарязваме на ситно месото без да го мели на кайма.


След това, в широк обемист тиган загряваме олио и поставяме месото да се пържи.
месо в тиган
Пържим месото на среден огън

Пържим месото до като леко за се зачерви. 
Добавяме измитите и нарязани на дребно домати. 
домати с месо
Нарязаните домати се слагат към месото

Доматите се пържат така, докато омекнат хубаво и тогава към тях добавяме една лъжица доматено пюре . Пържим 1-2 минути. 
сос от домати
Добавяме към соса доматено пюре

Когато се позапържи малко и започне да изглежда така все едно соса е готов . Внимание сега разкривам кулинарна  тайна!😀  То още не е готово! Месото е още сурово. И в този момент трябва да добавим една водна чаша с вряла вода.
варим доматен сос
Сега изливаме чаша вряла вода 

Продължаваме да пържим и сега може да обърнете внимание, как соса постепенно се сгъстява и става еднороден. Ето в този момент може да добавим чубрицата - 2 щипки и сол на вкус.
пържен сос
Сосът се сгъстява постепенно


Пържим още малко и когато се сгъсти, уверяваме се, че месото е омекнало и крехко, и изключваме котлона. 
Изчакваме две-три минути и  слагаме и ситно нарязания чесън. Разбъркваме добре и оставяме соса похлупен, докато варим спагетите.
чесново доматен сос
Като поизстине, добавяме чесъна


Варене на спагетите:

Наливаме голяма тенджера с вода (поне 4 литра) и я слагаме на котлона да заври. Докато се загрява във водата слагаме сол, дафинов лист, черен пипер на зърна.
Когато водата закипи, оставяме я да поври поне пет минути, за да могат подправките да отдадат вкуса си.
Слагаме спагетите и засилваме огъня на колона, целта е да заврат отново и това да стане бързо.  След завирането намаляваме огъня, за да не прелива тенджерата.
варене на спагети
Варим спагетите

Като поврат малко и можем да почнем да проверяваме, трябва да сварим толкова  твърдо спагетите колкото ни харесва на нас. Едни обичат Ал денте, други ги ядат по-меки. Въпрос на лични предпочитания.
Сварените спагети не се промиват със студена вода, и тук ще издам една хитрост за топли, но не слепени спагети 😀😀😀. Изливате горещата вода от тенджерата, и оставяте съвсем малко в нея. Половин сантиметър над спагетите и доливате студена вода, но доливате толкова, че спагетите да останат приятно топли за ядене. 
След, което водата трябва да се излее до край,  към спагетите да се прибави слънчогледово олио, така те ще останат топли и няма да се слепват.

Така приготвените спагети се заливат със доматения сос и се поднасят още топли украсени с листа от магданоз или друга зелена подправка.
Спагети с доматен сос



Така се ядат вкусни спагети с месо и доматен сос.
ядене на спагети
Хапваме си спагети с месо

За по наситен вкус може да добавим майонеза, но тогава калориите рязко се увеличават, но това не е проблем за италианска кухня.
Успех на всички запалени кулинари с приготвянето на тази рецепта. За още вкусни рецепти се абонирайте за Food Cooking blog така ще получавате известия, когато качвам нови кулинарни шедьоври. Бутона за абониране е отдясно. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации