понеделник, 7 октомври 2019 г.

Пържено пиле със златиста коричка като в KFC

пържено пиле
Пържено пиле със златиста коричка , сочно и крехко отвътре

Предисловие

Представената от мен рецепта за пържено пиле, не е оригиналната рецепта на KFC (Пържено пиле от Кентъки),  въпреки това се спазват основните принципи. Този  вариант на пържено пиле  с хрупкава и апетитна коричка е побългарен, защото се използват нашенски продукти и подправки.
За това ще го наречем "Пържено пиле от България"  Моята рецепта е по-лесна и достъпна за приготвяне от оригинала, и по нищо не отстъпва на американския вариант.

Избрал съм да приготвя рецепта с пилешки бутчета, но може да се използват и други части на пилето: крилца, плешки, бяло месо...

Нужни продукти за  8 пилешки булчета:

За маринатата:
  • 8 пилешки бутчета.
  • Кисело мляко 1 бр.
  • Бира - 50 гр.
  • Горчица - 1 супена лъжица.
  • Яйце - 1 бр.
Сместа за овалване на булчетата:
  • Брашно 600 гр.
  • Червен пипер 50 гр.
  • Сол  50 Гр.
  • Черен пипер 20 гр.
  • Лют червен пипер 10 гр. 
  • Куркума  - 3 супени лъжици. 
За пърженето
  • Слънчогледово олио - 2 литра.
  • Още щипка сол.

Приготвяме марината:

В дълбок съд изсипваме киселото мляко и го разбъркваме  с яйцето и горчицата. Когато сместа стане еднородна, добавяме 50 гр. бира и продължаваме да бъркаме докато се разбърка добре.(Не е нужен миксер, бърка се на ръка лесно).  В готовата марината потапяме пилешките кълки. Аз лично, ги слагам вечер да постоят така в хладилника до сутринта и на сутринта ги пържа. Но обикновено за половин час са готови и няма смисъл от такова дълго чакане, особено, ако ви се налага да сготвите пилешкото бързо. Така, че 30 минути  до 1 час е напълно достатъчно да се мариноват.
Накисваме месото в марината  за 1 час


Когато пилешкото месо е постояло в марината поне 30 минути, можем да продължим приготвянето по следващия етап от рецептата.
Пилешки бчета
Отцеждаме пилешкото от маринатата


Вадим бутчетата и ги оставяме на решетка да се отцедят малко за 10  -15 минути.

В дълбока тава изсипваме всички ингредиенти на сместа за паниране: брашното, солта, червения пипер, лютия пипер, черния пипер и куркумата.  Разбъркваме добре, така че да се получи еднородна маса с червеникаво оранжев оттенък.
смес за паниране
Сместа за паниране изглежда леко розова


Сега е време да заровим едно по едно булчетата в сместа за паниране, така че да се покрият напълно. Малко ги понатискаме в сместа. Брашното трябва да покрие плътно бутчето.
Пилешко бутче
Кълките една по една отиват в сместа за паниране.


Хубаво заравяме пилешките бутчета в сместа за паниране и ги натискаме отгоре.


След това  изваждаме бутчето и с удар в китката изтръскваме излишната смес.
С един единствен удар изтръскваме сместа за паниране от пилешкото месо


Слагаме в подходящ съд 2 литра слънчогледово олио и щипка сол. Загряваме силно олиото и едно по едно добавяме пилешките бутчета. Наведнъж можем да пържим  4-5 пилешки бутчета  едновременно. Важно е всички да са покрити с мазнината.

пържене на пилешко бутче
Първото парче месо вече е в зарятото олио


пържене на пиле
Вкарваме и останалите пилешки бутчета, така че да са потопени в олиото

Пържим 15-20 минути и след това, можем да се на сладим на пилешките бутчета докато са топли.
Пържено пиле
Изваждаме първите пилешки бутчета. Невероятни са: хрупкава коричка отвън и нежно, сочно месо от вътре... Ухаят прекрасно


Пържено пиле
Пържени пилешки бутчета по подобие на KFC - Пържено пиле от България
опържено пиле
Перфектно опържено отвътре с хрупкава коричка отвън

Който ще готви рецептата "Пържено пиле от България" му пожелавам  - Добър апетит! Всички  останали можете да ядете с очи от снимките.😀😀😀

Скъпи приятели, опитах се максимално детайлно и лесно за възприятие да обясня приготвянето на тази рецепта. Ако са останали въпроси, моля пишете в коментарите. Обещавам, да ви отговоря, веднага щом мога.

1 коментар:

Популярни публикации