Представената от мен рецепта за пържено пиле, не е оригиналната рецепта на KFC (Пържено пиле от Кентъки), въпреки това се спазват основните принципи. Този вариант на пържено пиле с хрупкава и апетитна коричка е побългарен, защото се използват нашенски продукти и подправки.
За това ще го наречем "
Пържено пиле от България" Моята рецепта е по-лесна и достъпна за приготвяне от оригинала, и по нищо не отстъпва на американския вариант.
Избрал съм да приготвя рецепта с пилешки бутчета, но може да се използват и други части на пилето: крилца, плешки, бяло месо...
За пърженето
- Слънчогледово олио - 2 литра.
- Още щипка сол.
Приготвяме марината:
В дълбок съд изсипваме киселото мляко и го разбъркваме с яйцето и горчицата. Когато сместа стане еднородна, добавяме 50 гр. бира и продължаваме да бъркаме докато се разбърка добре.(Не е нужен миксер, бърка се на ръка лесно). В готовата марината потапяме пилешките кълки. Аз лично, ги слагам вечер да постоят така в хладилника до сутринта и на сутринта ги пържа. Но обикновено за половин час са готови и няма смисъл от такова дълго чакане, особено, ако ви се налага да сготвите пилешкото бързо. Така, че 30 минути до 1 час е напълно достатъчно да се мариноват.
|
Накисваме месото в марината за 1 час |
Когато пилешкото месо е постояло в марината поне 30 минути, можем да продължим приготвянето по следващия етап от рецептата.
|
Отцеждаме пилешкото от маринатата |
Вадим бутчетата и ги оставяме на решетка да се отцедят малко за 10 -15 минути.
В дълбока тава изсипваме всички ингредиенти на сместа за паниране: брашното, солта, червения пипер, лютия пипер, черния пипер и куркумата. Разбъркваме добре, така че да се получи еднородна маса с червеникаво оранжев оттенък.
|
Сместа за паниране изглежда леко розова |
Сега е време да заровим едно по едно булчетата в сместа за паниране, така че да се покрият напълно. Малко ги понатискаме в сместа. Брашното трябва да покрие плътно бутчето.
|
Кълките една по една отиват в сместа за паниране. |
|
Хубаво заравяме пилешките бутчета в сместа за паниране и ги натискаме отгоре. |
След това изваждаме бутчето и с удар в китката изтръскваме излишната смес.
|
С един единствен удар изтръскваме сместа за паниране от пилешкото месо |
Слагаме в подходящ съд 2 литра слънчогледово олио и щипка сол. Загряваме силно олиото и едно по едно добавяме пилешките бутчета. Наведнъж можем да пържим 4-5 пилешки бутчета едновременно. Важно е всички да са покрити с мазнината.
|
Първото парче месо вече е в зарятото олио |
|
Вкарваме и останалите пилешки бутчета, така че да са потопени в олиото |
Пържим 15-20 минути и след това, можем да се на сладим на пилешките бутчета докато са топли.
|
Изваждаме първите пилешки бутчета. Невероятни са: хрупкава коричка отвън и нежно, сочно месо от вътре... Ухаят прекрасно |
|
Пържени пилешки бутчета по подобие на KFC - Пържено пиле от България |
|
Перфектно опържено отвътре с хрупкава коричка отвън |
Който ще готви рецептата "Пържено пиле от България" му пожелавам - Добър апетит! Всички останали можете да ядете с очи от снимките.😀😀😀
Скъпи приятели, опитах се максимално детайлно и лесно за възприятие да обясня приготвянето на тази рецепта. Ако са останали въпроси, моля пишете в коментарите. Обещавам, да ви отговоря, веднага щом мога.
Изглежда много вкусно, супер е!
ОтговорИзтриване